КАВАЛ СВИРИ НА… ДОКУМЕНТ

Вече втора година коронавирусът тресе всички сектори на родната икономика и земеделието, но голямата изненада е, че не се отразява отрицателно в сектора животновъдство. Приятните новини идват най-вече от фермите за отглеждане на овце и кози, чиято бройка е постоянно нарастваща величина. Хубавото е, че техните стопани има на кого да разчитат, защото не са оставени сами в тази внезапна здравна  криза.

На първо място те са подкрепяни от Европейския съюз, като продължават редовно да получават исканите субсидии. Освен това, чрез различни схеми, са подпомагани с пари от хазната. А последното рамо за подкрепа бе приетата от правителството „Временна рамка за мерки за държавна помощ в условията на сегашния епидемичен взрив от Ковид-19”. Наименованието звучи прозаично на непосветените, но за запознатите то е изпълнено с обещания за раздаване на много пари. А там, където се появяват парите, веднага като тяхна сянка цъфва и завистта.

Първата є проява бе на консултативен съвет по животновъдството при служебния земеделски министър Христо Бозуков. Там представители на бранша обявиха, че в много стопанства броят на отглежданите животни, за които се получават евросубсидии, е значително по-малък от реалния. По този начин се ощетявали както гражданите на целия Европейски съюз, така и родните  добросъвестни фермери. И в заключение на министъра бе съобщено, че у нас има повече от 200 хиляди виртуални овце, които обаче съвсем невиртуално прилапват стотици хиляди евро.

Вместо да породи възхищение, тази находчивост на родните овчари предизвика специална проверка от Министерството на земеделието, горите и храните. Обект на инспекцията бяха 71 ферми за отглеждане на овце и кози в областите Бургас, Варна, Сливен, Търговище, Хасково и Шумен. В почти една трета от тях не е намерено нито едно животно.

Или по-точно – в 21 от тези ферми са хранили, дояли и стригали само виртуални овце.

Това е постижение, заслужаващо възхищение. Малцина от този бранш в световен мащаб могат да се похвалят, че отглеждат животни без да имат никакви разходи за тях. Затова е повече от неразбираема санкцията  от 200 до 10 000 лева глоба, налагана от земеделското министерство за нарушители, които са декларирали животни, обаче ги имат само по документи, а не и в кошарата.

За утеха: не само овцете, и овчето ни сирене е виртуално.

 Сергей Трайков


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: