Животът е театър, по-скоро – моноспектакъл, по-скоро – на една марионетка.
Нова постановка на оперетата на Йохан Щраус – „Цигански наркобарон”.
И последната му ода бе в преднамерена реч.
Удариш ли две гроздови, и езиковата бариера пада. Така сме на първо място по свобода на словото.
Пробил си стена с главата си. Какво ще правиш в другата килия?

Архив

ЗАСТРАХОВАЙТЕ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ!

Сигурно сте забелязали, че големите идеи идат в главите на големите хора винаги след големите летни жеги. Очевидно има някаква зависимост между идеите и напечените от слънцето умни глави.  Този август се оказа доста горещ и може би заради това поредната мъдра идея за поредната реформа в здравеопазването хрумна едновременно в мъдрите глави на две министерства – ресорното и финансовото.

От обясненията на двамата министри не се разбра много, освен това, че според тях, за да се радваме най-после на истинско здравеопазване, освен осемте процента от заплатите ни, които потъват в дупките на Здравната каса, щяло да  трябва да се бъркаме и с по още десетина-дванайсет лева на месец, за  да си направим и задължителна здравна застраховка. Какво толкова – бълха ни ухапала с тия дванайсет кинта! Няма и два процента от минималната работна заплата!

Най-хубавото иде, разбира се, накрая – с разяснението, че ако коварна болест ни тръшне на легло, в болницата ще ни лекуват само до 700 лева, и то, ако си плащаме част от тях (на това здравнотолерантно му казват съучастие), а от седемстотин и първия докторите щели да си търсят парите от застрахователите.

Великолепна идея!

Според мен може да се приложи и от други министерства!

Многострадалното просветно министерство, да речем, да ни прати да застраховаме просветно децата. То ще има задължението срещу данъците ни да ги научи само на азбуката. Като стигнат до таблицата за умножение – грижата ще поемат застрахователите! Така ще ги научат, че майките им ще разплачат!

А Министерството на отбраната не само може, ами и задължително трябва  да въведе някаква задължителна отбранителна застраховка! Двайсетак на месец от всичко шаващо под родното небе ще стигне на първо време за два самолета и един-два танка – че вече на парадите няма какво да избръмчи, та да покажем бойна мощ!

Пък ако дръзне враг коварен да нападне родния ни край, армията ще е задължена да ни брани срещу най-много един взвод противници, и то – ако є носим домашна гроздова за кураж и съучастие. За тия данъци – толкоз! Хайде, от нея да мине – ако ракията е добра – и от два!

Но яви ли се и трети, армията ще си се прибере в гарнизона, а срещу врага ще се изправи стоманената гора застрахователи – и ще го обърне в позорно бягство, защото който не е виждал български застраховател в действие, нищичко не е видял!

Изобщо – гражданството трябва най-после да бъде убедено – с добро или по застрахователен път, че щом живее в България, трябва да си плаща за това удоволствие!

Разбира се, ще има и несъзнателни граждани, които ще задават въпроса защо у нас лекарствата се облагат с ДДС, а хазартът – не, и дали ако билетчетата, златните топки, ротативките, рулетките, залаганията, се обложат с тоя чудесен двайсетпроцентов данък, приходите няма да са достатъчни, за да може в болниците не само да ни засилват по пътеката, ами и да ни лекуват.

На тях по същия начин – с добро или по застрахователен път, трябва да им се разясни, че надеждата за джакпот е много по-важ­на за обществото – хората, които все още се надяват на нещо, не излизат на улиците и площадите, а мирно и тихо трият билетчетата си.

И си е така – джакпотът не пита болен ли си или здрав – ако се падне – чувството е невероятно! Поне така казват спечелилите, които ни показват по телевизията.

Почти – като да излезеш здрав от наша болница!

Румен БЕЛЧЕВ

Архив

А ЛА МЕР КОМ А ЛА ГЕР

Ян-Васил опознава морето и втората си родина „Там е зеленият бряг на мълчането, и гларуси там не летят. Там е закотвен черният вятър, мъртвият хор на стария свят.“ Тази...

ШЕРЛЕ-ПЕРЛЕ

ДОБРИ ЖОТЕВ (1921 - 1997)   Не познавам по-непосилен труд от едновремешната жътва с допотопния сърп. Хиляди навеждания под лятното слънце-убиец. Ръката гори, избодена от зъл...

Пърцуца вместо първак

Братя и сестри сънародници, лоши времена дойдоха - нямаме вече гимнастички и щангисти да ни прославят по олимпиади. Футболистите ни отдавна не са четвърти...

Искате ли да попротивозаконстваме заедно?

  З-з-законите са затова – за да се нарушават! Вие сутринта купихте ли си вестник? Опа – готови сте! Току-що нарушихте Закона за защита на...

МАСОВА ЦИФРОВИЗАЦИЯ

  Като гракнали, че нашата нация не била още узряла за всеобща цифровизация. Я да мълчите! Как така да не е зряла? Откога се е взряла в цифрите върху парите. Взира се, взира, цифровизира,...

УРОЦИ ПО ЖУРНАЛИСТИКА

ДРЕБНО УТОЧНЕНИЕ към една мемоарна плоча „Слагат паметна плоча на Гиньо Ганев” – съобщи вестник „24 часа”. Тая още несложена плоча размести някакви мемоарни пластове в главата...

ГЛАСОВЕ

Случи се така, че се влюбих в жена, която не познавам. И не говоря за някое от тези кухи интернет запознанства, не, моето беше...