Катаджийска статистика

З-з-за трафика към морето може да се каже, че вече наближи своя пик. А той ще трае около два месеца. Затова КАТ започна информационна кампания. В нея предупредително са обозначени така наречените „20 точки на смъртта” по пътищата към морето. Защото всяка година на тези места стават огромен брой зловещи катастрофи с човешки жертви, сякаш сме във война. Като предупреждаваща инициатива това е добре, но има нещо доста смущаващо.

Пътната полиция изважда своя статистика, според която в 95 на сто от катастрофите виновни са категорично шофьорите.  А вината на качеството на пътя и на неговата инфраструктура е едва между 3 и 5 процента.

Има обаче нещо много странно, да не кажем гнило в тази катаджийска статистика.

Как шофьорите масово винаги всяка година допускат катастрофални грешки все на едни и същи места?

И то – по един и същи фатален начин? Да не би да се договарят помежду си? Или са зомбирани?

Да ни извинят катаджиите, но в случая изобщо не става дума за слабо обучени, пияни или дрогирани шофьори. Ежегодната повторяемост на страховитите катастрофи на едни и същи места е очевиден белег за нещо повече от банало в България – за лошо изградени и лошо маркирани пътни участъци. Затова е нужно най-после и пътищата ни да започнат да получават категоризация с брой звезди – като при хотелите. Така ще се знае кои от тях имат нужда от спешен ремонт. Или от реконструкция. А летовниците ще могат да избират по кой път към морето да тръгнат.