fbpx
Животът е театър, по-скоро – моноспектакъл, по-скоро – на една марионетка.
Нова постановка на оперетата на Йохан Щраус – „Цигански наркобарон”.
И последната му ода бе в преднамерена реч.
Удариш ли две гроздови, и езиковата бариера пада. Така сме на първо място по свобода на словото.
Пробил си стена с главата си. Какво ще правиш в другата килия?

Каква стана тя

ЛЕКСОТАН СРЕЩУ “ПАНОРАМА”

По време на последната  предизборна „Панорама” в много домове  се случиха неприятности. Приятел ми обади, че по време на излъчването котката му се скрила под дивана, на друг кучето му се загледало в екрана, след което свило уши и взело да вие. Явно, разсъждават приятелите, хайванчетата не търпят високи честоти. И сега всяка петъчна вечер ги извеждат в други стаи. Направиха интересно заключение – навремето, казаха, екстрасенсът Кашпировски ни лекуваше чрез екрана, а сега Бойко Василев ни разболява.

Заех се да изгледам предаването. И видях ненормален за политическите ми възгледи дебат. Дълга редица /седем !/ партийни партизани, всички от втория  ешелон, джуркаха щамповани лафове за некадърни управници, а и вещаеха студ, глад, режим на вода и ток, от които народът ни всеки момент ще загине, ако не са те да го спасят. А в паузите се обиждаха – кой си ти бе, никаквецо !… Истината бе, че всички тях политиката ги е забравила, но те не са я забравили: Маргарит Мицев и Димитър  Байрактаров, Минчо Христов и Боян Расате, Антон Сираков и Светльо Витков. За капак се случи и полубоксов мач, в който герой бе „хиподилът” Витков. Стана той от стола и се нахвърли върху друг участник, та водещият също скочи и влезе в ролята на рингов съдия.

Ако  предаването цели да намали изборната активност –  успя. Да гласувам за въпросните – никога ! –  си казва нашенецът и в изборния ден отива за гъби. Оказа се – и то не само сега, а и в минали години – че благородната идея да бъде показано партийното многоцветие не постига търсения ефект, а напротив, демонстрира унизителния образ на „представителната ни политическа извадка”.

БНТ-шефът Кошлуков опита да си оневини ведомството, като написа в мрежата „Работим с материал на клиента, представяме каквито хора ни изпратят”. Прав е – но е трябвало да провиди хроничните излагации и да ги махне от програмната схема. А е нужно и политиците да изтрият тази нелепост от изборния кодекс.Още не е късно…

Но в нелепостите БНТ не е сама. „Хоризонт” излъчи разговор с вечния протестър Йоло Денев, който налапа микрофона и задекламира за Божието проклятие над отечеството, за спасителната мисия на бог Тангра, като накрая изложи изборната  си програма: „Вън ЕС и НАТО от България !”

Чакат ни още две изборни „Панорами”. Да се готвят останалите видни нашенци – Джорджано, Васко Жабата, Луна. Тези с домашните любимци ще трябва  пак да ги местят в други стаи. А всички останали трябва да си приготвим лексотана.

Наско Мандаджиев


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете:

Каква стана тя

ДЪРЖАВАТА КАТО ТРОЯНСКО МАГАРЕ

Появи се повод за гордост: имаме най-професионалните, най-подготвените и най-надеждните служби за сигурност в света! В своя годишен доклад Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/...

СКАРЛЕТ И БОКСОНИЕРАТА МИ В МАНХАТЪН

Малко преди да почне кризата, се изхитрих и за да не ми се стопят спестяванията, си взех една боксониера в Манхатън. Направих хубав пазарлък...

КОНКУРС “НЕКА ДА Е ЛЯТО!“

Лято на морето Тази година си бях обещал да ида на море, затова събирах няколко месеца пари и заедно със спестяванията ми в една банка...