Малка зелена приказка

З-зеленото е новата европейска мода Все повече политици и мислещи хора говорят за опазването на природата, за глобалното затопляне и за климатичните промени. Не само  се говори, а и се действа. А у нас зелените считат за луди. За корумпирани, за изнудвачи и рекетьори. Резултатът – водна криза, мръсен въздух, отровени води. За  екокатастрофата в Марица преди дни щяла да бъде глобена някаква фирма със 100 хиляди лева. Тия пари са колкото мерцедеса на собственика, това ще възстанови ли екоравновесието? Въпросната фирма за преработка на пластмаси и друг път е тровила реката, но не можели да я затворят, защото давала работа на 300 души. Хубава работа, ама българска!

И от друго се вълнува Европа: от социалното неравенство, от нарастващите разлики между бедни и богати. България е  пример за най-големи социални разлики – близо осем пъти. В Чехия и Словакия разликата е четири пъти. Но у нас никой не коментира богатството и бедността, сякаш такъв проблем не съществува.

Първи сме не само по неравенство на доходите, а и по неравен старт – у нас за работа  предимство има партиецът пред професионалиста. „Нашият” човек прережда можещия човек. Затова подготвените и можещи българи няма да се върнат от чужбина, колкото и приказки да се приказват за това. Празни приказки…


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: