Да шернем България

Конкурсите са любимо нещо на нашия сънародник. От миналата седмица всеки, който знае, виждал е или е бил на красиво и непознато за мнозина място из България и счита, че то трябва да бъде видяно от повече хора, може да го сподели на снимка. Конкурсът е част от проекта Share Bulgaria („Сподели България“) на фондация „Интерактивна България“. На одобрените места и обекти ще бъде направена 360-градусова панорама, която ще помогне за доброто представяне на България пред света.

Като прочете това, инженер Стаменов мигом скокна от канапето и с ученически ентусиазъм се разрови из горния етаж на гардероба. Оттам започнаха да изпадат какви ли не предмети и символи на комунистическото ни минало. Те обаче не бяха важни за инженера, той търсеше нещо конкретно и това беше старият му фотоапарат „Смена 8М”. Ето я и Смената в ръцете на Стаменов! Малко поочукана, но работеща.

Инженерът зареди чисто нова лента и започна неистово да щрака. Първо снима апартамента си, после мина по етажите на панелния блок, който обитаваше, и увековечи нецензурните надписи по стените. Фотопоходът на инженера продължи през детската площадка, където той засне слончето-пързалка, боядисано с цветовете на българския трибагреник. Накрая Стаменов се озова в кварталното паркче. Там под прицела на обектива му се оказаха кротко припичащите се на слънце рояци пенсионери. „Достатъчно!”, каза си фотоентусиастът, ако и с тези кадри не впечатлим чужденците, значи страната ни наистина отива на зле. Кой не е попадал на снимки от Златни пясъци, Рила или Пирин, но блок 367Б в кв. Надежда някой виждал ли го е? Не е! След този реторичен въпрос инженерът се прибра отново в апартамента си и окачи гордо Смената на гвоздея, на който обикновено висяха ключовете за входната врата.

Влади ХРИСТОВ