Искате ли да попротивозаконстваме заедно?

 

З-з-законите са затова – за да се нарушават! Вие сутринта купихте ли си вестник? Опа – готови сте! Току-що нарушихте Закона за защита на личните данни. И не само вие – и журналистите, които са го написали – те пък съвсем!

Според приетия закон без негово съгласие никой не може да бъде сниман, не може да му се пише името, местоработата, да му се описват далаверите, дори според някои по-свободни тълкувания – да се пише с какво време е финиширал на 110 метра с препятствия миналата седмица.

С какво тогава ще се пълнят вестниците, какво ще показват телевизиите, за какво ще говорят по радиото? Кръстословичарите няма да насмогнат!

Е, слава Богу, сега дори съдът е във ваканция, така че няма непосредствена опасност – вече някой в Министерския съвет се е сетил и е дописал промени в закона – известните хора щели да могат да бъдат снимани, когато са на публични места, дори се дава височайше разрешение да се правят журналистически разследвания (с едно уточнение – че трябвало да се преценява дали разкриването на личните данни е за изясняване на проблем от обществен интерес и доколко това няма да се отрази на личния живот на разследвания).

Ами ако прокуратурата вземе, че се сезира по публикацията – това брои ли се за отражение на публикацията върху личния живот?

По-забавната част от промените е друга – тъй като журналистите нямат право да разкриват източниците си, Комисията за защита на личните данни няма да настоява на това, но в замяна на това си е предвидила правото да претърсва компютрите, таблетите и диктофоните на репортерите.

Весела есен се задава – с доста скучни вестници…