Световно? Чунким, голяма работа!

З-зададе се нова полуда – този път не само нашенска, а балканска. Мегаидеята е четири държави – ние, заедно с Румъния, Сърбия и Гърция, да домакинстваме на големи футболни първенства. Първо да организираме Европейско, а през 2030 и Световно по футбол. Много лесно щяло да стане, според спортния министър Красен Кралев – само да построим 4 стадиона за по 40 хиляди зрители, два – в София и по един в Пловдив и във Варна. И готово.

И на външен вид си личи, че Кралев не е силен в мисълта. Казаното само го затвърждава. Освен стадиони, много още неща ни липсват за световни първенства – летища, хотели, пътища. И най-вече пари. Милиарди. Откъде ще се вземат – Кралев знае ли? И ако знае, защо с тия милиарди първо не вдигне стандарта на хората, а после да им строи стадиони за 40 хиляди. Които след шампионата ще останат пусти. Защото у нас на мач ходят не 40 000, а най-много 400 заблудени зрители.

Но мегаидеята не е на Кралев, а на друг титан – премиера Борисов. Който е известен с това, че решава въпросите ден за ден – първо мисли да строи зали и стадиони, а после – с какво да ги напълни.

Добрата новина е, че едва ли ще ни огрее – шефовете на световния футбол не са толкова слепи, че да приемат насериозно кандидатурата на Балканите.